Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Ανακαλυπτοντας το φαραγγι της Καλυψως στον Κισσαβο

Στολή, κράνος, ορειβατικά παπούτσια και η περιπέτεια ξεκινά. Η διάσχιση του φαραγγιού της Καλυψώς είναι μια εμπειρία που πρέπει να ζήσετε, για να ανακαλύψετε τις καλά, κρυμμένες ομορφιές του Κισσάβου που βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Λάρισα.
Τόσο κοντά στη Λάρισα, πάνω από το πολυσύχναστο Κόκκινο Νερό και την Καρίτσα βρίσκεται το εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς φαράγγι της Καλυψώς. Ένα μέρος άγριο και ταυτόχρονα φιλόξενο, μας καλεί να το ανακαλύψουμε και να δούμε πως πραγματικά εξωτικά τοπία μπορεί να βρίσκονται δίπλα μας. Άγρια φύση, βράχια, φυσικές πισίνες, καταρράκτες, μικρά ζωάκια αλλά και ποτιστικοί σωλήνες που απομυζούν τη ζωή ενός ιδιαίτερου οικοσυστήματος είναι όλα όσα μπορεί να δει ο επισκέπτης του φαραγγιού. Κι ακόμη περισσότερα θα δει και θα ζήσει αν επιχειρήσει τη διάσχισή του, πάντα με τη συνοδεία ειδικά εκπαιδευμένου οδηγού.
H διάσχιση φαραγγιού ονομάζεται canyoning. Πρόκειται για ένα σχετικά πρόσφατο σπορ που ανακαλύφθηκε περίπου στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και έως σήμερα έχει βρει χιλιάδες οπαδούς σε όλο τον κόσμο και φυσικά και στην Ελλάδα. Ανήκει στην κατηγορία των extreme sports και συχνά εντάσσεται σε προγράμματα εναλλακτικού τουρισμού. Στην ουσία αποτελεί την ένωση διαφόρων δραστηριοτήτων σε μία. Για παράδειγμα, η διάσχιση φαραγγιού μπορεί – κατά περίπτωση – να περιλαμβάνει πεζοπορία, αναρρίχηση, κατάβαση με σχοινιά (rappel), πέρασμα ποταμού και κολύμπι. Το καθένα από αυτά τα χόμπι μπορούσε να γίνει ξεχωριστά, μέχρι την «ανακάλυψη» του canyoning που τα συνέδεσε. Η διάσχιση φαραγγιού είναι μια δραστηριότητα που απαιτεί την καθοδήγηση από επαγγελματία οδηγό και τη χρήση ειδικού εξοπλισμού. Σε όλη την Ελλάδα και στη Λάρισα υπάρχουν εταιρίες που διοργανώνουν τέτοιου είδους «εκδρομές» καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και παρέχουν στους πελάτες τους τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως σχοινιά, στολές και κράνη.
Η διάσχιση ολόκληρου του φαραγγιού της Καλυψώς διαρκεί περίπου επτά ώρες, ανάλογα φυσικά με τον αριθμό των ατόμων που παίρνουν μέρος στη δραστηριότητα, ανάλογα με το επίπεδο της εξοικείωσης τους αλλά και με τις καιρικές συνθήκες. Η πλήρης διαδρομή (που ανάλογα με την επιθυμία των canyoners μπορεί να χωριστεί σε δύο τμήματα), αποτελείται από οκτώ rappel διαφόρων υψών, μεγαλύτερου ή μικρότερου βαθμού δυσκολίας. Η εμπειρία είναι κάτι παραπάνω από συναρπαστική. Ακόμη κι εκείνους που πάσχουν από υψοφοβία το canyoning μπορεί να τους κάνει να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να απολαύσουν μια δραστηριότητα που κάνει την αδρεναλίνη να ανέβει στα ύψη. Βέβαια, για κάποιους η σκέψη και μόνο ότι θα κρέμονται από ένα σχοινί από ύψος δεκάδων μέτρων προκαλεί τρόμο.
Και σε αυτό το σημείο τίθεται ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το canyoning, αυτό της ασφάλειας. Αν ο οδηγός σας είναι σωστά εκπαιδευμένος και έμπειρος κι εσείς προσεκτικοί πρόβλημα δεν υπάρχει. Το rappel (η κατάβαση βράχων και καταρρακτών με σχοινιά) – όταν τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας – δεν είναι καθόλου επικίνδυνο μιας και τα σχοινιά που χρησιμοποιούνται είναι ειδικά κατασκευασμένα ώστε να αντέχουν βάρος πολλών τόνων. Άλλωστε, οι κινήσεις είναι συγκεκριμένες, ο canyoner φορά ειδική ζώνη με την οποία δένεται με το σχοινί και το σχοινί ελέγχεται πάντοτε από τον οδηγό.
Αν, λοιπόν, σας αρέσουν οι εξορμήσεις στη φύση, η περιπέτεια και η αδρεναλίνη, αυτή είναι μια εμπειρία που αξίζει να βιώσετε. Άλλωστε, κάποιοι έρχονται από πολύ μακριά για να δουν από κοντά τις απίστευτες ομορφιές της περιοχής.

 Της Παναγιώτας Φούντα - eleftheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου